Wat ik zoal tegenkom tijdens mijn tuinbezoeken.

Tijdens mijn tuinbezoeken kom ik regelmatig perfecte voorbeelden tegen van hoe het juist niet moet. Dat betreft natuurlijk niet alleen het snoeien, maar alle facetten van de tuin.
Kijkt u even mee? Wellicht herkent u een situatie die ik voor u kan oplossen. Dat doe ik namelijk graag.
Mijn streven is om u en uw planten blijer te maken door uit te leggen wat uw planten nodig hebben.. 
 

Door de bodem af te dekken kan er geen organische stof meer opgenomen worden door het bodemleven. Resultaat is een dode bodem en planten die niet meer gevoed kunnen worden. Vaak treden dan ziektes op in de planten.
Deze snoeiwond is veel te groot. Dat krijgt deze boom nooit meer overgroeid. Update: de boom is verwijderd door inrotting van deze snoeiwonden. Jammer, was niet nodig geweest.
Deze boomband zit wel heel erg strak. Bomen hebben last van diktegroei. Daar moet je rekening mee houden als je een boomband gebruikt. Haal hem tijdig weg.
Deze boom staat veel te dicht op de muur, maar daar trekt hij zich niets van aan. Wat een dapper ding.
Deze paal wordt door de esdoorn omarmt. Toch heeft hij er moeite mee.
Door de diktegroei van de boom snoert het touw de sapstroom naar de wortels af. Resultaat: dode wortels, waardoor de boom ineens om kan vallen.
Dit gaas is vastgezet aan de boom. De boom groeit gewoon door en neemt het gaas in zich op. Niet echt gezond voor de boom en in een later stadium funest voor de kettingzaag.
Hier staan meerder bomen heel dicht bij een gevel. Zorg dus altijd voor voldoende afstand tot de gevels, zodat bomen zonder problemen groot kunnen worden.
Deze bomen groeien in de dikte, dus moet je het gat steeds groter maken. Hopelijk vinden de wortels nog ergens voedsel. Ook de afstand tot de gevel is veel te klein. Niet echt een handige plek om bomen neer te zetten.
Als je denkt een boom kleiner te maken door hem rigoureus te toppen, zal hij daarop reageren door waterloten te maken: heel veel lange rechte scheuten die heel hard groeien. De boom wordt er niet fraaier op en de natuurlijke vorm is verdwenen.
Als er paddenstoelen in een boom verschijnen moet je op gaan passen. De boom is dan niet meer veilig. Schakel mij dan in.
Deze struiken worden ieder jaar op dezelfde hoogte afgeknipt. Weg mooie vorm en hoogstwaarschijnlijk komen er geen bloemen meer aan. Daar heb je de struiken toch niet voor aangeschaft.
Door zo te knotten ontstaat er een grote pruik met heel veel dode stompen. Dit veroorzaakt rot, waardoor de bast los kan laten bij de stam,
Veel dood hout door een verkeerde snoeiwijze. Dit zou een prachtige Japanse esdoorn moeten zijn. Een echte blikvanger. Hier kan ik helaas niet veel meer aan doen. Ik adviseer een nieuwe.
Waarschijnlijk heeft er hier iets klem gezeten, zodanig dat de bast beschadigd is. Deze moet je dus in de gaten houden.
Ook hier veel waterloten door een te rigoureuze snoei. Snoeien in de zomer en met beleid kan dit voorkomen.
Als je zo 'netjes' tuiniert, heeft het bodemleven niets te eten en de planten dus ook niet. Maak gebruik van de kringloop, door organische stof te laten liggen.
Deze boom staat wel erg dicht tegen de muur.
Ook dit is een teken dat de boom aan zijn eind is. Controleer de boom regelmatig op rotte plekken en zorg dat het veilig blijft voor jou en je omgeving.
Wie houdt wie vast? Op termijn zal deze paal in de boom verdwijnen. De onverwoestbare boomband kan voor rot aan de stam zorgen. Een boompaal is maximaal 3 jaar nodig.
Deze snoeiwond was eigenlijk te groot. Let op de vele takken die aan het eind van de knoest verschijnen. De inrottende stam wordt wel een mooi nest voor een vogel of voor hommels.
Deze boom is pas nieuw, maar staat zo dicht bij de schutting dat hij zeker niet oud kan worden. Jammer en zonde van deze dure leiboom.
Zo kan je natuurlijk ook een roos opbinden, maar is niet nodig als je goed snoeit.
Wat een prachtige Hibiscus. Maar niet heus.
Aan deze haken werd een hangmat opgehangen. Door de belasting ontstaat er een scheur in de bast die doorloopt tot de voet van de boom.
Wat moet je met een boom die zo dicht bij de gevel staat? Dat is altijd een punt van aandacht in ieder geval.
Deze hortensia is wel erg vol. Nieuwe scheuten hebben geen ruimte om door deze dichte massa op te groeien.
Bomen kunnen alles vastzetten. Deze paal krijgen we er niet meer uit.
Bomen kunnen met gemak een muurtje wegdrukken.
Deze tak begint een erg gevaarlijke scheur te vertonen. Dit wil je niet op je hoofd krijgen.
Waarom vogelhuisjes altijd in een boom gespijkerd moeten worden ontgaat mij. Het getuigt niet echt van respect voor de boom. Verzin een list om ze op een andere manier op te hangen.
Wie dit mooi vindt mag het zeggen.
Bomen kunnen toch niet alles hebben, blijkt. Ze reageren op grote beschadigingen door te gaan rotten en vormen zo een gevaar.
Deze prunus is wel heel zwaar geknot. De reactie is waterloten die binnen no time weer net zo hoog zijn als de boom eerst was. Nutteloze snoeiwijze dus. Dat kan veel mooier en beter voor de boom.
Ik vraag me af hoe deze berk aan zijn voedsel komt. Veel organische stof wordt tegengehouden door de vlonder.
Als deze boom nog dikker wordt, eet hij de bestrating op. Liever wat meer ruimte om de stam vrij houden van bestrating.
Deze hulst heeft zich om de dakpan gevouwen. Wat zijn ze toch dapper, die bomen en struiken.
Zo kan je je boom natuurlijk ook beschermen tegen katten. Maar of het nog lekker snoeit?
Moeilijkheden met de meelbes?