Duurzaamste hovenier 2019

Mijn bedrijf is in 2019 genomineerd als Duurzaamste Hovenier van 2019. Het vakblad Tuin en Landschap, NL Greenlabel, Tuinkeur en Innogreen, productontwikkelaar van duurzame kwaliteitsproducten voor de groene leefomgeving, schrijven al vele jaren de verkiezing van de Duurzaamste Hovenier uit. Op 15 januari 2020 ben ik uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier 2019 in de categorie bedrijven t/m 10 personeelsleden. Ik ben zeer vereerd. Het is een opsteker voor de wijze waarop ik werk.
 
Ik ben gespecialiseerd in het snoeien van bomen en struiken en in de aanleg van kleine tuintjes die klimaatbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Daarbij gebruik ik uitsluitend duurzame materialen, zoals kastanjehout en inlandse Douglas, eik en lariks. Geïmpregneerd hout komt er bij mij niet in. Ook probeer ik in iedere tuin ruimte te maken voor een boom, zodat die als natuurlijke parasol kan dienen en voor zoveel mogelijk diervriendelijke en ecologisch geteelde planten. In deze tijden van klimaatverandering zorg ik er ook voor dat mijn tuinen een zo groot mogelijk waterbergend vermogen hebben door het gebruik van Olivijn, een CO2-absorberende halfverharding. Nieuw in het assortiment zijn perzikstenen. Deze bodembedekking/halfverharding is een restproduct en ideaal om te verwerken in uw tuin. Het is héél licht om te versjouwen, laat water door en gaat zeker 20 jaar mee. Ook ontdekt: perzikstenen zijn een prima vervanger voor het grind om uw groendak. Veel lichter en de sedumplantjes doen het er prima op.
Ook probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van de bomen, struiken en vaste planten die er al staan. Dat maakt het meestal goedkoper voor de klant en geeft meteen body aan de tuin. 
 
Mijn motto is: respect voor de plant = respect voor de klant.
 
Ik hoop dat door mijn nominatie andere hoveniers geïnspireerd worden om mijn voorbeeld te volgen. Ik verzorg ook lezingen en cursussen op het gebied van duurzame tuinaanleg en - onderhoud. Dus ben je geïnteresseerd, neem dan gerust contact op om te praten over de mogelijkheden.

Hieronder een samenvatting van de positieve punten uit het juryrapport over mijn bedrijf;

Tinka is uniek en dat siert haar! Ze heeft een geheel eigen kijk op tuinen, zowel in de realisatie als in het beheer. In al haar tuinen zie je een zelfde stijl. Tinka straalt in alles duurzaamheid uit.
Groot pluspunt dat ze let op de lijsten met invasieve exoten van Floron, en deze planten dus ook niet gebruikt. Daarmee loopt ze voorop in de hovenierswereld, want dat is absoluut geen gemeengoed! Daarnaast heeft ze dus een heel eigen - bijna Louis le Roy achtige - stijl, door te gebruiken wat ze aantreft en zonder vooropgezet plan te werken.

  • Ze schroomt niet om af en toe tegen de stroom in te gaan, bijvoorbeeld met haar snoeimethodes.
  • Ze draagt haar kennis ook uit aan wie het maar wil horen, en zou graag een groter podium bereiken via de Duurzaamste hovenier van Nederland.
  • Ook gaat ze dilemma’s niet uit de weg en maakt duidelijk de keuze tussen duurzaamheid in productie en duurzaamheid in leeftijd, bijvoorbeeld bij gebruik van tropisch hardhout voor beschoeiingen (Angelim Vermelho), als het maar wel FSC-gecertificeerd is.
  • Tuinen of klussen die tegen haar visie ingaan (omdat ze niet duurzaam zijn), worden geweigerd. De potentiele klant wordt hier natuurlijk wel op gewezen in de hoop dat deze te veranderen is.
  • Hergebruik van materialen, dat is een must, of hergebruik van elders in de buurt.
  • Er wordt zoveel mogelijk regionaal gewerkt , dus minder uitstoot
  • Gereedschap bij voorkeur elektrisch, en levensduur wordt verlengd door juist en goed onderhoud, zo worden snoeischaren jaarlijks uit elkaar gehaald.
  • Stelt beheerplannen op na aanleg en legt ook heel veel uit aan haar klanten.
  • Planten worden niet dicht opeen geplaatst, maar krijgen de ruimte en plek waar ze horen en die ze verdienen.

Kortom Tinka is zeer breed en compleet als het gaat om uitdragen, uitvoeren en implementeren van duurzaamheid in tuinieren
We hopen nog veel van Tinka te horen!



Hieronder een overzicht van de publicaties die het gevolg zijn  van deze prijs:
11 december 2019: Tuin en Landschap genomineerden zijn bekend;
7 januari 2020: jurybezoek;
15 januari 2020 Omroep Gelderland interview vóórdat de winnaar bekend is geaakt;
15 januari 2020: omroep Gelderland interview toen bekend was dat ik gewonnen had;
16 januari 2020: De tuin in 4 seizoenen
9 december 2020: Tuin en Landschap
Ongedateerd: Tuinvak

 

Dubby en Dobry flankeren mij met de prijs.
Prijsuitreiking januari 2020
jury Duurzaamste Hoveniers in mijn tuin. V.l.n.r.: Miranda Vrolijk (Tuin en Landschap), Ruud Snijders (Innogreen), Lieuwe Westra (Tuinkeur), Ralph Mens (Tuin en Landschap), Sjaak Willemstein (Willemstein Hoveniers, voormalig winnaar van de titel) en Matthijs van Dalen (NL Greenlabel).
Onmin over de Oostenrijkse den?